ХУДОЖНИК ЩЕ РИСУВА ИКОНИ ВЪРХУ ЯЙЦА В ЦДГ "БОДРА СМЯНА"

НОВИНИ

Художникът Николай Тихолов - известен преди всичко с дървените рисувани яйца с православни икони, които изработва от 10 години, ще гостува на децата от Целодневна детска градина №8 „Бодра смяна“.
В четвъртък малчуганите саморъчно ще боядисват яйца, а в петък творецът ще пристигне в Добрич, за да им разкаже как твори върху овална повърхност.
Яйца на Тихолов притежават колекционери от различни страни. Подарявани са на известни хора като Браян Мей от “Куин” и бившия вицепрезидент Тодор Кавалджиев. Яйце с лика на Св. Никола стана сувенир на Варна през 2001 г.
Техниката е темпера с яйчна емулсия и лак за дърво. Излага в галерии в София, Варна, Созопол, Велико Търново и др. Активно участва от 5 г. в Панаира на занаятите.


“Да рисуваш върху овална повърхност е много по-различно и по-трудно от равната, става бавно, но резултатът е удовлетворяващ. Рисувал съм и върху щраусово яйце” - сподели художникът, който в момента, след две годишна работа, завършва стенописите в параклиса на комплекс ”Никова къща”, гр. Варна. Негово дело е и витражът във “Виенски салон” на хотел “Черно море” в гр. Варна.
Друго негово занимание е иконописването. Рисува икони с различни размери, като най-малката миниатюра е с размер 1 см. на 1 см.
Тихолов е роден в гр. Кюстендил през 1968 г., но живее и работи от 1992 г. в гр. Варна. Завършил е училището за приложни изкуства в гр. София и Институт за учители в гр. Дупнца.
Представя икони, живопис, рисувани яйца, стъклопис, текстилен колаж на общи и авторски изложби: Дупница (1990), Кюстендил (1992), Добрич (1995), Варна (2002; 2007), София (2004, живопис; 2004-2007, рисувани яйца), Будапеща (2004, рисувани яйца), Пловдив (2004; 2005). Носител на наградата "Сувенир на Варна" по време на Панаира на занаятите (2001).

0 брой коментари


Вижте Детска градина "Бодра смяна" на по-голяма картаbodra-smyana.com on Facebook

Lost your password?